
hållbarhet i ledarskap och affärsmodeller
Inspirationsseminarium och provning av naturviner
Välkommen på seminarium med vinprovning!
Vi inleder seminariet med inspirationsföreläsning om hållbarhet i ledarskap och affärsmodeller.
Med utgångspunkt i ett satellitperspektiv på mänsklighetens största ledarskapsutmaningar zoomar vi oss gradvis inåt via Agenda 2030 och hållbara affärsmodeller till självledarskap på individnivå. Hållbarhet är aktuellt som begrepp på alla nivåer, delvis med olika innebörd och delvis intimt sammankopplat. Det är genom kopplingen till det större perspektivet som vi ledare inser vårt ansvar i helheten och möjligheten att påverka där det har betydelse.
Innehåll:
Antropocen — mänsklighetens tidsålder
Globala nyckeltal och deras innebörd
Planetens nio gränser
IPCC-rapporten i ett nötskal
Agenda 2030 och FNs hållbarhetsmål
Vad vi behöver göra
Hållbarhet i ett ledarskapsperspektiv
BNP, tillväxt och att mäta framgång
ESG — Miljö-, social och företagsstyrning
Grön merkostnad
Hållbara affärsmodeller
Hållbart självledarskap
Stress och utbrändhet
Hållbar takt
Kropp och knopp
Andra delen av seminariet ägnar vi åt ett relaterat och jordnära tema: naturviner — en alldeles egen kategori vin som länge ratats av Systembolaget pga svårigheter med kvalitetssäkring. På goda grunder, då naturvinerna inte riktigt låter sig tyglas och standardiseras. Först de senaste åren har naturvinerna kommit in i sortimentet efter påtryckningar från entusiaster. Vinerna är gjorda så som vin gjordes förr, dvs genom strikt ekologisk odling och handplockning av druvorna. Förutom en gnutta svaveldioxid ibland så är de dessutom helt utan tillsatser eller odlad jäst. (Att jämföra med “vanliga” viner som får innehålla 63 olika tillsatser, eller ekologiska där “endast” 45 tillåts…) Resultatet blir alltifrån vildjäst och märkligt till himmelskt när naturen själv får styra.
Till provningen finns lättare tilltugg.
Tidsåtgången är ca 3-4 h och lämpar sig som eftermiddags- eller kvällsaktivitet.
